Logo FGH hondjes  
HomeOver FGHFokkenGezondheidHondenContact

Doelstelling


Stichting FGH is een kennelclub voor alle honden voor:

FCI erkende rassen,  Niet FCI erkende rassen, Look a Likes, Outcross Kruisingen

en heeft als hoofddoel het terugdringen van inteelt en de daaraan gekoppelde erfelijke afwijkingen bij honden door de afstamming van zowel FCI erkende als niet FCI erkende rassen op een goed onderbouwde manier vast te leggen.

Stichting FGH wil tevens een platform bieden voor alle fokkers van honden.

Die fokkers moeten wel bepaalde kernwaarden van de stichting onderschrijven, waaronder het streven naar het zoveel mogelijk waarborgen of verhogen van de diversiteit in het geval van een FCI erkende rashond maar ook bij niet FCI erkende rassen en kruisingen. 

Dit gebeurd door middel van duurzaam fokken

Stichting FGH wil daarnaast ook een platform bieden voor pup kopers die op zoek zijn naar een duurzaam gefokte hond en die, om wat voor een reden dan ook, niet op zoek zijn naar een hond met een FCI stamboom. 
Maar ook voor eigenaren die al een hond hebben.

Stichting FGH ondersteunt o.a. ook (van harte) het fokmiddel outcross of crossbreeding om nieuwe founders, met hopelijk veel nieuwe unieke allelen, toe te voegen aan de gesloten genenpoel van rashonden
(De termen outcross en crossbreeding worden door elkaar heen gebruikt)

Stichting FGH volgt het algemene gebruik van de term outcross in Nederland als zijnde het kruisen van 2 verschillende rassen.

Wanneer deze kruisingen niet onder een door de Raad van Beheer goedgekeurd plan van aanpak vallen,
mag bij ons alsnog de term outcross gebruikt worden wanneer het de bedoeling is om het ontvangende ras te behouden en verbeteren. 

Deze kruisingen zullen een afstammingsbewijs krijgen van de FGH en worden opgenomen in de database zodat de verwantschap berekend kan worden in de toekomst.

De hoop is dat er in de toekomst een aankeuring beleid zal komen voor look-a-likes zoals dat er nu ook is in België.

Dat betekent dat de onder de vlag van Stichting FGH gefokte look-a-likes uitsluitend toegevoegd kunnen worden aan een bestaande gesloten genenpoel wanneer ze tegen die tijd voldoende voldoen aan de ras standaard voor uiterlijk en karakter.

Tot die tijd zijn de nakomelingen officieel ‘slechts’ kruisingen.

Outcross roept veel emoties op, bij tegenstanders maar blijkbaar ook bij voorstanders die uitsluitend via de Raad van Beheer of de rasverenigingen willen werken. 
Stichting FHG begrijpt dat niet alle fokkers willen wachten tot er officiële programma’s zijn omdat daar heel erg veel tijd overheen gaat, en veel rassen hebben die tijd wellicht niet meer. 
Bij veel rassen is het woord ‘outcross’ überhaupt nog een scheldwoord,
 en de fokkers van die rassen lopen tegen veel weer- en tegenstand en wellicht negativiteit op binnen hun rasvereniging en binnen een groot deel van de kynologie. 
Die negativiteit willen we bij Stichting FGH voorkomen. 
Daarom zullen we huisregels introduceren voor onze Facebook pagina,
 bij het niet naleven van deze huisregels zullen er maatregelen getroffen worden.
Dit is dus niet bedoeld om mensen monddood te maken, of om discussies te vermijden, maar om ervoor te zorgen dat onze Facebook pagina een prettige plek blijft voor de fokkers en pup kopers die via Stichting FGH willen fokken of een pup kopen. 
Klik op de onderstaande foto voor een film over Pedegree Dogs Exposed
Pedegree dogs exposed


Klik op de onderstaande foto voor de film van Pedegree Dogs Exposed: Three years later

Pedegree Dogs Exposed


Doelstelling

Alg. Voorwaarden

Privacy verklaring

Disclaimer
 Stichting Fokregistratie en Gezondheidsbeheer (Ras)Honden    © 2019